Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve hafif bir gestaltda olmalı, dobra bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok etkili miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en özen etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada kâm maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır kalmak dâhilindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde dâhililen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak gayet elverişli ve dâhililebilir en tam bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken başka bir nüfus bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir boy bos bulunduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, dâhilimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna dem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en esen boy bos bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül vasati 6 kamer içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin sınırlı bir dem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca ziyade hararet bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti çıkarmak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en esen opsiyon olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.