Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün devamçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak pek, esnek ve yumuşak bir yapıda olmalı, esaslı bir aromaya ve sistemli yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime müheyya ağrımak yürekindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro ülkü nem değerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine göre gayet amelî ve yürekilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken sair bir can bu nem değerinin puroya günah edilen bir bedel bulunduğunu ve asla yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna hengâm ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en çok bedel bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız şey yaklaşık 6 ay içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan müstakil olmadığı yürekin belli bir hengâm içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca zait hararet değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti yağdırmak yürekin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en çok şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.